Logo Universiteit Utrecht

Docentencommunity TAUU

Blog

Een blog schrijven is een eng dingetje…

Misschien herken je het wel. Je geeft je op voor een workshop en als de datum nadert, twijfel je of je wel moet gaan. De twijfel kan voortkomen uit onder andere werkdruk of onzekerheid. Dit gebeurde mij ook bij de blogworkshop voor docenten op 25 januari. Op de bewuste vrijdag liep ik al twijfelend de bibliotheek binnen. Zal ik wel, zal ik niet?.

Tot een bepaald moment kun je nog omkeren maar dit heb ik niet gedaan. Waarom? Omdat ik toch wel nieuwsgierig was naar het fenomeen ‘Bloggen’. Met de andere aanwezigen begon ik aan de blogworkshop georganiseerd door TAUU.

Blogtips van Anneke

Anneke (niet ik, maar de Anneke van Puntann.nl) begon met een korte introductie over bloggen. Ook gaf zij ons een groot aantal tips voor ons als (beginnende) bloggers waaronder:

  • Het onderwerp van je blog. – Dit kan zeer divers zijn.
  • Het bepalen van je doelgroep. – Dit is natuurlijk afhankelijk van je onderwerp.
  • Wat is een goede lay-out voor een blog? – Zorg voor een beperkte informatiedichtheid.
  • Begin met schrijven. – Ja gewoon doen
  • Schrijf vooral regelmatig.

Kortom, gewoon beginnen. Des te vaker je schrijft, des te beter wordt je blog.

En dan gaan we aan de slag

Na de een fase waarin we bedenken waarover we gaan bloggen, gaan we dan echt beginnen. Om in de schrijfflow te komen, beginnen we met een paar ‘free-writing’ opdrachten. We krijgen telkens 5 minuten schrijftijd om een stuk tekst te schrijven over ‘Wat ik geweldig vind aan mijn vak…..’ en ‘Om hier op tijd te komen ben ik…….’. Tijdens deze korte sessies worden we aangemoedigd om met pen en papier te werken en bovenal geen woorden door te strepen. Tijdens dit deel van de sessie vloeien mijn woorden op papier, zonder enige moeite schrijf ik een half A-4tje vol. Hé, wie had dat gedacht?

En dan gaan we echt los met het volgende onderwerp ‘Welke leuke ervaring in het onderwijs heb je afgelopen periode meegemaakt?’. Ook bij dit onderwerp gaat het schrijven in een sneltreinvaart. Zonder te weten, heeft een groot aantal van ons een blog geïniteerd.

Wat neem ik mee uit de blogworkshop?

Bloggen is net als leren. Bij effectief leren moet je uit je comfortzone treden. Dit proces gaat gepaard met weerstand. Ook bij de aanwezige docenten was er enige weerstand op het gebied van de mogelijke herleidbaarheid van een blog over je werkzaamheden. Anneke gaf ook hiervoor een aantal tips waaronder bepaal en bewaak je eigen grenzen.

Aanvullende tips van mijn kant:

  • Ga op zoek naar informatie over de ethiek van bloggen. Met andere woorden zoek een ‘code of conduct’ voor jezelf.
  • Zoek een ‘ethical blog friend’, samen sparren maakt je sterker.
  • Draag een notitieboekje bij je waarin je even snel aantekening kunt maken. Altijd handig voor een vervolg op je blog.

En, ga ik vaker een blog schrijven?

Het volgen van de workshop was in ieder geval inspirerend genoeg om verder te gaan met ‘free-writing’ over bepaalde onderwerpen. Dus misschien volgt er nog wel een blog. Als dit gebeurt, zal ik jullie informeren.

 


14 februari 2019

U moet ingelogd zijn om te reageren, gebruik het formulier aan de linkerkant om in te loggen met uw solis gegevens.